vóór 16:00 besteld is vandaag verstuurd
gratis verzending vanaf €40 binnen NL
afhalen mogelijk in onze winkel in Maastricht
0
vóór 16:00 besteld is vandaag verstuurd
gratis verzending vanaf €40 binnen NL
afhalen mogelijk in onze winkel in Maastricht

12 mei 2022

Wat zijn synthetische vezels?

 

Ondergoed wordt allang niet meer alleen van 100% katoen gemaakt. Zo is er nu vaker een combinatie van katoen met stretch (elastan) maar zijn er ook nieuwe materialen zoals  polyamide en polyester. Maar wat is precies het verschil tussen polyamide en polyester?

De eerste associatie die mensen vaak hebben bij synthetische stoffen is: plakkerig en zweterig. Dit was vroeger zo, maar dankzij nieuwe innovaties is dit juist niet meer het geval. En net als met katoen heb je in deze stoffen ook verschillende kwaliteiten. Deze materialen zijn juist geliefd bij sportkleding omdat het zo snel droogt en vocht naar buiten transporteert.

Polyamide

Polyamide (nylon) is een sterke synthetische vezel, dit materiaal is licht, kleurvast en behoudt zijn vorm. Dit materiaal wordt gemaakt uit organische grondstoffen zoals olie, aardgas en steenkool. Door de bewerking met chemicaliën wordt er een vezel van gemaakt. Dit klinkt niet zo duurzaam maar deze stoffen gaan langer mee en kunnen goed gerecycled worden. Voordelen van ondergoed van polyamide zijn:

  • kreukvrij
  • ademend
  • droogt snel

Voorbeeld van ondergoed van polyester: de Secrets serie van Ten Cate.

Polyester

Polyester lijkt sterk op polyamide omdat ze soortgelijke eigenschappen hebben. Echter wordt er gebruik gemaakt van andere polymeren in de basis. Polyester wordt vaak gemengd met andere materialen, bijvoorbeeld met katoen om tot een stof te komen met de beste eigenschappen.

Verschillen:

  • polyamide is duurzamer
  • polyamide moet op lagere temperatuur gewassen worden
  • polyamide is iets vaster van vorm

En een voorbeeld van ondergoed met polyamide: de Software serie van Mey.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »