vóór 16:00 besteld is vandaag verstuurd
gratis verzending vanaf €40 binnen NL
afhalen mogelijk in onze winkel in Maastricht
0
vóór 16:00 besteld is vandaag verstuurd
gratis verzending vanaf €40 binnen NL
afhalen mogelijk in onze winkel in Maastricht

20 juli 2020

Ondergoed, een kleine geschiedenis

Bij Mooi Eronder en Sarneel-Dessous kun je terecht voor ondergoed in vele soorten en maten. Van kleine bikinislip tot een taillemodel. Er is voor ieder wat wils. Maar wanneer zijn we begonnen met het dragen van onderbroeken?

We weten dat in het oude Egypte al linnen werd gedragen. Dit gebeurde in de vorm van een lendendoek of onderjurk. Deze kleding werd vast geprikt of geknoopt om het op de plek te houden. Ook de oude Grieken en Romeinen draperen nog altijd stoffen om hun lijf. In de middeleeuwen wordt het hemd ontwikkeld (geer of spie). Deze vorm blijft, tot het in de 20e eeuw wordt verdrongen door het T-shirt zoals we het nu kennen.

De mode voor vrouwen wordt na 1400 steeds nauwer, daarmee wordt een rijglijf steeds populairder om te dragen. Zo ontstaat er ook een onderscheid tussen het onderdeel (de rok) en het bovenstuk. Het rijglijf maakt een ontwikkeling door waarbij het in de 18e eeuw steeds eleganter wordt, onder andere door het gebruik van baleinen.

In 1913 wordt er patent aangevraagd door de Amerikaanse Mary Phelps Jacobs op de bh (dan nog brassière). In de decennia die volgen komen steeds meer nieuwe stoffen, zoals nylon, op de markt. Door het gebruik van elastiek wordt ondergoed steeds comfortabeler om te dragen. Vandaag de dag is er een ruime keuze binnen de ondermode. Van katoen tot modal en van hemd tot T-shirt.

Dit is uiteraard een zeer kort overzicht van de geschiedenis. Jesse en Stephanie (beiden historici) zouden er boeken vol over kunnen schrijven! (Wil je meer lezen? Deze informatie kwam uit het boekje ‘Lang Leve Lingerie’ uitgegeven door Museum van de Vrouw in Echt.)

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »